dimarts, de setembre 06, 2005

Pasaremos de la mafia...


Sempre m'ha fet gràcia la màfia italiana. Sóc una fanàtica d'El Padrino, del Marlon Brando, del Robert de Niro, de l'Al Pacino i de la pasta que cuina la mamma per als membres de la Camorra. Lo fotut, però, és que la màfia no és una ficció: vive y colea encara ara, l'any 2005... Jo, però, continuaré disfrutant una i una altra vegada d'aquests personatges... què grans!


Vilaweb
DIMARTS, 06/09/2005 - 06:00h
El jovent de Palerm es revolta contra el pagament de l'impost mafiós
A moltes regions d'Itàlia la màfia encara domina força la vida social i econòmica dels ciutadans. És així que a Nàpols la Camorra fa i desfà a voluntat, igual com passa a Sicília, l'illa on va començar la història de la màfia italiana. Ara un grup de joves de Palerm s'han decidit a plantar-li cara amb una campanya que insta els veïns a no pagar l'impost revolucionari, el 'pizzo'.
Amb aquests diners, que al centre històric de Palerm paguen el 80% dels comerciants, la màfia cobreix les despeses d'organització i el jornal dels assassins a sou, segons que informava fa uns quants dies un reportatge del suplement de La Reppublica, Venerdì. El lema de la campanya, que té web (http://www.addiopizzo.org/), és 'Un intero popolo che paga il pizzo è un popolo senza dignità' (tot un poble que paga el pizzo és un poble sense dignitat). Si en principi la campanya era anònima, els organitzadors s'han decidit a fer públics els noms i, a poc a poc i tímidament, algunes botigues s'hi han anat adherint i han començat a penjar cartells als aparadors, cosa no exempta de perill. Per ara els adherents ja són 4.800. Força gent ha mort a Sicília pel fet d'oposar-se als dictats de la màfia: l'any 1991, el comerciant Libero Grassi fou assassinat per aquest motiu, amb plena indiferència, segons la vídua, de les autoritats sicilianes.